Őszinte leszek: félek a kelt tésztáktól. Felfuttatni az élesztőt, dagasztani, kelni hagyni.. bonyolultnak látszik nagyon. Illetve emlékszem, a dédnagymamámnak kis túlzással egész napos program volt, ha nekiállt buktát, fánkot, kakaós csigát sütni. Ezzel a recepttel kezdtem a leszámolást félelmeimmel, nem is olyan vészes dolog ez a kelt tészta.. Ami a legjobb, hogy nem kell hozzá elmenni bevásárolni.
a tésztához:
250ml langyos tej
100g kristálycukor
25g friss élesztő
1 tojás
125g lágy vaj
2 tk kardamom
1 tk só
650g liszt
a töltelékhez:
2 tk fahéj
50g cukor, és még egy kevés megszórni a tetejüket
80g vaj
1 tojás
A tejet a cukorral egy nagy tálba teszem, és belemorzsolom az élesztőt. Hagyom 10 percig, vagy ameddi felfut. Hozzáadom a tojást, a vajat, a kardamomot, a sót, és összekeverem. Apránként hozzáadom a lisztet, és fakanállal kevergetem amíg lehet, aztán folytatom kézzel. Kiborítom a munkalapra, és kb 5 percig gyúrom-dagasztom. Visszateszem a tálba, letakarom egy konyharuhával és meleg helyre teszem 2 órára (én behoztam, és a radiátor felé tettem az ablakpárkányra.:) ).
Ha eltelt a 2 óra, összekeverem a vajat, cukrot és fahéjat a töltelékhez. Előmelegítem a sütőt 180 fokra. A tésztát kiveszem a tálból, négy részre osztom, kb 30×25 cm nagyságúra nyújtom, és megkenem a fahéjas vajjal, aztán feltekerem. Így teszek a többivel is. A hosszú csigákat ferde vágásokkal szeletelem fel, h kb trapézt formáljanak, (teteje 2 cm alja 5cm), és a szélesebb felére ültetem őket a sütőlapra. Szerintem nem baj, ha nem sikerülnek szabélyosan egyformákra, az enyémek elég összevisszák lettek. 🙂 Megkenem őket tojással, és szórok még egy kis cukrot a tetejükre. 20 percig sütöm, vagy amíg szép aranyszínűek lesznek.
Tessa Kiros: Falling cloudberries
szia rokonlélek:-)
kedvenc kelt tésztánk lett ez a recept! gyakran készítem, mákkal is nagyon-nagyon finom. a finnek rengeteg kardamommal készítik és igazuk van:-) ha olyat szeretnél, amilyen az eredeti, akkor a trapézforma sütinek a fölső (keskeny) részére ráteszed az ujjadat merészen lenyomod. a recept talán fakanalat ajánl ehhez, ha jól emlékszem.
kiváncsian várom a következő receptet, vajon melyiket próbálod majd…
timi
Igen, én csak óvatosan lapítgattam őket kicsit, meg lett néhány amorf is a tésztavégekből de azért elfogyott. 🙂 Még a párom is megdicsérte, pedig tartottam tőle, hogy neki nem fog bejönni a kardamom miatt.
Ó és tegnap megrendeltem a Veneziát és a Piri Pirit is, beleszerettem ezekbe a könyvekbe.. épp bosszankodom, hogy azt írja az amazon, hogy 25-én legkorábban állítja össze a rendelésem. 😦
Ezt a receptet én is kijegyzeteltem a könyvből és tavaly télen sorozatgyártás volt belőle.Talán épp ideje lenne idén is nekiállni 🙂